Audioverhalen uit het Amsteldorp

Holbewoners


Luister hier naar het verhaal van Harm de Jong

 

De huidige De Wetbuurt is rond 1900 ontstaan. Tussen de weilanden en moestuinen werden een paar straten aangelegd. De kleine huizen waren bedoeld voor arbeiders van fabrieken langs de Amstel. Tot de oorlog was het grasland rond het buurtje van boer Pappot. Zijn boerderij stond aan het eind van de Fahrenheitstraat, ongeveer waar verzorgingstehuis De Open Hof staat. Het boerenland en de boerderij waren destijds een eldorado voor de kinderen uit De Wetbuurt. Harm de Jong was één van die kinderen.


(audiotour Bij ons in de buurt, 2012)

Slag om ‘t Zand


Luister hier naar het verhaal van Peter Hendriks

 

Ondanks de grote woningnood in Amsterdam duurde het, na het bouwen van De Wetbuurt, nog een halve eeuw voordat Tuindorp Amstelstation verrees. Net na het uitbreken van de oorlog werd het stuk grond tussen het Amstelstation en De Wetbuurt bouwrijp gemaakt. Maar vervolgens bleef de bouwgrond door gebrek aan geld en materiaal jarenlang een kale zanderige vlakte. Voor de inwoners van De Wetbuurt was het terrein eigenlijk alleen bruikbaar als snelle doorsteek naar het net geopende Amstelstation. Hun kinderen waren er blijer mee, zij hadden er een nieuw avonturenland bij. Peter Hendriks vertelt.


(audiotour Bij ons in de buurt, 2012)

Burenhulp


Luister hier naar een verhaal van Ria Voost

 

In 1948 was Tuindorp Amstelstation – de officiële naam van Amsteldorp - met bijna 500 gemeentelijke huurwoningen helemaal af. De woonwijk werd ontwikkeld volgens de ‘tuindorp-filosofie’: een wijk bedoeld voor de arbeider, die zich beter zou ontwikkelen als hij in een rustige, lichte en groene omgeving zou wonen. Maar vanwege de beroerde financiële situatie na de oorlog, wilde de gemeente er gezinnen huisvesten die een redelijke huur konden opbrengen. En dat waren ambtenaren en ook werknemers van grote bedrijven als de KLM en de Spoorwegen. Zo kwam Ria Voost als kind in de Starrenboschstraat te wonen. Haar vader werkte bij de Volkskrant. Ria herinnert zich vooral de saamhorigheid in de buurt.


(audiotour Bij ons in de buurt, 2012)

Big Brother


Luister hier naar een verhaal van Rita Michaelidis

 

Je kwam niet zomaar in Amsteldorp te wonen. Daar ging een grondige selectie en keuring door het Gemeentelijke Woningbedrijf Amsterdam aan vooraf. En je moest je netjes gedragen in de wijk. Er waren allerlei woon- en omgangsregels. Ook sociale controle en overzichtelijkheid werden belangrijk geacht. Zo verwachtte de verhuurder dat je je tuin netjes en opgeruimd hield. En dat merkte ook Rita Michaelidis. In 1971 verhuisde zij via een woningruil naar Amsteldorp.


(audiotour Bij ons in de buurt, 2012)